Touken Ranbu

Egy kicsit most megint elkanyarodok a szokásos bejegyzéseimtől, de talán érdemel egy külön szösszenetet egy játék, amivel mostanában kezdtem játszani. Előre bocsájtom, nem vagyok nagy játékos, főleg az idő hiánya okozza ezt, egyszerre az anime, manga, seiyuu fanság bőven eléggé kitölti a szabadidőm, így a játékokra már nem nagyon marad. Ám ezúttal a kivétel erősíti a szabályt elvet követve belevágtam egy hosszúnak ígérkező kalandba kardokkal. 

A Touken Ranbu ugyanis egy főleg stratégiai játék, amiben a főszerepet megszemélyesített japán kardok játsszák. Tömören összefoglalva a lényege annyi, hogy minél több szörnyet legyőzve lehet a kardokat minél magasabb szintre emelni és eközben újabb kardokat szerezni. A kardokat több csoportba osztjuk. Erősorrendben elől vannak a  Yarik aztán következnke a Tachik, az Oodachik,  az Uchigatanák, majd a Wakizashik és végül de nem utolsó sorban a kis Tantouk. Öt fő karakter van, akik közül belépés után választani lehet, Kashuu Kiyomitsu (Masuda Toshiki), Kasen Kasenada (Ishikawa Kaito), Mutsokomani Yoshiyuki (Hama Kento), Yamanbagiri Kunihiro (Maeno Tomoaki) és Hachisuka Kotatsu (Okitsu Kazuyuki).  Rajtuk kívül jelen pillanatban több, mint ötven megszerezhető kard van, mindenféle formában, és alakban. Van, akit nagyon könnyű megszerezni, sőt szinte állandóan visszatérő elemek, és vannak, akiket nagyon nehéz, és nagyon ritka kincsek.  A játékban egy kis róka van  a játékos segítségére, aki elmagyarázza a legfontosabb tudnivalókat, ám ezt természetesen japánul teszi. Ettől azonban nem szabad megijedni, ha az ember elolvassa a részletes, angol nyelvű játékleírást, könnyen boldogul. Ehhez lentebb adok linket. 

Több feladatot is lehet a kardokra bízni. 

Az egyik legfontosabb, az a pályák megtisztítása. A játékban több pálya létezik, mindegyik pálya négy részre tagolódik, ezeken kell elérni a főbosst. Akkor teljesítettél sikerrel egy pályát, ha azon mind a négy bosst legyőzted, Persze, ahogy haladnak előre a pályák, úgy lesznek egyre magasabb szintűek az ellenfelek, de úgy fejlődnek a kardok is, valamint vissza lehet menni a korábbi pályákra a frissebb kardokkal gyakorolni.  Miután kiválasztottuk a pályát, és a csapatot, amivel harcolni kívánunk, stratégiát is kell választani. Hat féle stratégia van, amiknek megvan az előnyük és a hátrányuk, itt van hozzá segítség, melyik stratégia mit jelent (érdemes az egész oldalt elolvasni, mert sok segítséget nyújt, bővebben leírja, amit én itt zanzásítok. Persze előbb-utóbb szépen rá lehet jönni a dolgokra, de egyszerűbb, ha már az alapokat ismerjük és ez bővül a tapasztalati tudással). A játék sokszor segít, mert jelzi, hogy melyik az előnyös, és melyik az előnytelen stratégia (pirossal az előnyöset, kékkel az előnytelent), de néha ez elmarad, olyankor jól jön, ha tudjuk, mihez nyúlhatunk. Az sem mindegy, hogy egy-egy csapatot hogy válogatunk össze, ehhez segítséget itt találtok, hogy melyik pályán milyen csapatösszetétel a leghatékonyabb.  Ha elég sok kardunk van, létre lehet hozni új csapatot, de ez feltételhez kötött,  csak egy - egy pálya teljesítése után lehet megtenni. 

Egy - egy pályát félbe lehet szakítani, ha baj van, vagy elfáradtak a kardok, de ez esetben minden korábbi eredmény odavész, és mindegy meddig jutottál, újra kell kezdened.  A kardok össze is tudnak törni, ha a szörnyek túl sok csapást mérnek rá, ekkor eltűnnek örökre, érdemes óvatosan bánni velük. (De ezt a legtöbb játékos megteszi, mert előbb-utóbb úgy hozzánőnek a karakterek, hogy vigyáz rájuk xD) Viszont a jó hír, ha nem végzetes a csapás, akkor a kardok javíthatóak. Ami még fontos tudnivaló, hogy - ahogy írtam is - a kardok elfáradhatnak, ha kicsit, akkor egy narancssárga jelzés tűnik fel, ha nagyon, vörös lesz a jel, ilyenkor egy pár perces pihenőre van szükségük. 


Amire vigyázni kell, hogy egy idő után, ha sokat megy vissza a játékos egy-egy pályára, megjelennek a kebiishik, akik elfoglalják a területet, őket pedig nehéz legyőzni. Nincsenek állandóan jelen a pályákon, és szerencsére a játék jelzi, ha jönnek, így el lehet takarodni onnan, mielőtt leamortizálják a csapatot, de kellemetlen teremtmények.  (Eltakarodni úgy lehet, hogy még a stratégia kiválasztása előtt ráfrissítünk, így a játék semmisnek veszi az indulást. Ha már a stratégia ki van választva, akkor halott ügy a frissítés is. Általában a kis szabálymagyarázó róka megjelenése, vagy a fekete démonfejek jelzik a kebiishik érkezését) 

Aztán vannak a küldetések, ezeken tapasztalati pontot lehet összeszedni, ami a kardok fejlődéséhez fontos, valamint ásványi anyagokat, ami a javításhoz, új kardok kovácsolásához, vagy a kardokat segítők létrehozásához szükségesek. 

A harmadik fejlődési lehetőség a PVP, ami azt jelenti, hogy más kardokkal csap össze a kiválasztott csapat. Itt tényleges kár nem keletkezik  a kardokban, a csata után minden érték visszaáll, így ez egyfajta gyakorlás. 

Ha már említettem, létre lehet, sőt létre kell hozni kis segítőket. Az elején még megvagyunk nélkülük, de legkésőbb a harmadik pályától nélkülözhetetlenek, Róluk a fent linkelt segédletben szintén lehet olvasni, a lényegük annyi, hogy először őket éri csapás, így a kardokat ki lehet kímélni velük. Ez egy hosszú és nehéz pályán életmentő lehet. 

Vannak egyéb apróbb feladatok is, ami szintén a kardok fejlődését szolgálják, mint például a lópucolás, vagy a szánóföldi munkák. Illetve van még egy opció, a kardokat egymásba lehet olvasztani, és a kiválasztott kardnak odaadni a kisebbek erejének egy részét. Ha sok a level 1-es szintű kard, amit már lehetetlen fejleszteni, akkor erre is fel lehet őket használni.


Vannak úgynevezett eventek, ahol ritka kardokat vagy más egyéb kiváltságokat lehet megszerezni.

És akkor beszéljünk kicsit a karakterekről. A szereplők mindegyike férfi, ezen felül viszont játék fejlesztői nagyon figyeltek arra, hogy változatos karakterek jöjjenek össze. Ugyan csak néhány mondatot mondanak, ám egy idő után feltűnik, hogy mindegyik kardnak megvan a maga stílusa és reakciója az őt ért eseményekre. Például van aki örül a lópucolásnak, mert a lovak aranyosak, mások tudomásul veszik, ez a feladat, adjunk bele mindent, de van olyan is, aki reklamál miatta. Aztán mikor megsérülnek, azt is teljesen a saját habitusuknak megfelelően veszik tudomásul, ugyanígy, ha támadni kell. Tényleg nagyon változatos banda, általában a kinézet tükrözi, hogy milyen típusú kard. Még a kis Tantouk legtöbbször a shouta kinézetű fiúk, addig  a Tachik már a menő arcok. A magam részéről a trap Midare Toshirout kedvelem a legjobban, aki teljesen lánynak néz ki, és még a hangja is elég nőies, hála a kis Yamamoto Kazutominak, de férfi és néha elég csípős tud lenni a nyelve.  Mellette a másik kedvencem Namazou Toushirou, akinek annyira elképesztően szép a karakterdizájnja, abszolút ő tetszik a legjobban, de a személyisége is nagyon kedvelhető. Akikre pedig nagyon fáj a fogam, az Jiji, kinézetre is remek, a hangja a kedvenc seiyuum Toriumi Kousuke és ahogy olvasgattam róla, személyiségre is nagyon begyere, hiszen egy elég vagány, de erős és kitartó Tachi. Aztán ott van Kougitsunemaru, Kondo Takeshi nagyszerű játékával, aki pici róka, szép bundával, legalábbis a saját bevallása szerint, ám közelebb áll az igazsághoz a nagyhatalmú démon, hiszen az egyik legerősebb és legritkább Tachi. Valamint Urashima Kotutsu, akinek egyrészt Fukushima Jun a seiyuuje, akit mindig úgy hiányolok, mert olyan keveset szerepel, másodszor meg olyan kis vagány, minden lében rossz kanál típus és nagyon jóban van Midare Toushiroval. (Igen, a ship). 
A karakterekről bővebben itt lehet olvasni

Ha már ship, mivel ez főleg lányoknak szóló játék, és sok férfi karakterrel, természetesen nem tudták kihagyni a lehetőséget és összepároztatni a srácokat. A legváltozatosabb fantartok, dj-k és ficek vannak a Touken Ranbu karaktereiről, akik nagyon megmozgatták az erre vevő hölgyek fantáziáját. Mondjuk én látatlanban is nagyon bírom a JijixKougi shipet, gyönyörű fanartok vannak róluk, másrészt az Urashima x Toushiro ship is nagyon szimpatikus nekem. 

És ha még nem mondtam volna, akkor az egész dizájn fantasztikus, és szemet gyönyörködtető, érdemes legalább a karakterekre egy pillantást vetni. 

Végül de nem utolsó sorban, a Touken wiki oldalát érdemes olvasgatni, nagyon sok hasznos információ van ott, kezdve azzal, hogy lehet a játékot elérni, hiszen hivatalosan csak Japánban lehet játszani vele, de néhány ügyes beállítással ez kikerülhető. 

Több artist keze munkáját dicséri a játék, az ő listájuk itt található, illetve rengeteg híres és fiatalka seiyuu adja a hangját a karakterekhez, akiket szintén dicséret illet.  A teljes stáb itt olvasható.   Természetesen figurák és egyéb termékek is tartoznak a szériához, szóval ha valakinek bírja a pénztárcája már elég sok tagot beszerezhet magának otthonra  a polcra. 

Ha pedig már annyit beszéltem róluk, hadd mutassak egy pár szép fanartot. 












Megjegyzések

Népszerű bejegyzések